Aardrijkskundeopdracht 2015

Kun je een sinkhole voorkomen?

Kun je een sinkhole eigenlijk wel voorkomen? Kan er überhaupt iets aan gedaan worden?

Op deze vraag is er eigenlijk tot dus ver maar één antwoord op te geven.. Namelijk ‘nee’, het kan niet. Zoals in het inleidende filmpje ook wel is gezegd/duidelijk gemaakt is. Omdat je sinkholes niet kunt voelen aankomen. Ook omdat er zich zoveel karst bevindt in Florida, dit verhoogd namelijk de kans op sinkholes. Om deze reden is het nou eenmaal moeilijk om te zeggen of er überhaupt wel gebieden zijn waar er géén kans is op  sinkholes. Er kan eigenlijk altijd wel een sinkhole ontstaan vanwege het karstlandschap.

sink-hole-0100Karstlandschappen

Een sinkhole kan ook ontstaan doordat er kalksteen oplost in water, dit noem je ‘karst’. Verspreid over de hele wereld zijn er de zogenaamde karstlandschappen. Florida heeft zo’n karstlandschap dit is ook de reden waarom er zoveel sinkholes voorkomen in Florida. Vroeger als er een sinkhole was gevormd in bijvoorbeeld een weiland kon het niemand iets schelen, maar vandaag de dag is dat een heel ander verhaal. Nu openen de sinkholes zich bijvoorbeeld onder iemand zijn/haar huis of midden op een weg. Zo sta je het ene moment nog met vaste voet op aarde en het andere moment.. val je gewoon in zo’n metersdiep gat.

 

sinkholetype-near-map-thumb

Wat kun je zelf doen?

Wat je wel zou kunnen doen is gaan wonen in een gebied waar de sinkhole activiteit laag is. Maar je kan ze nou eenmaal niet voorkomen. Alle blauwe stippen zijn sinkholes (geweest). (zie het kaartje hiernaast) →

 

 

 

solution sinkholes