Aardrijkskundeopdracht 2015

Sinkholes

Een sinkhole is geen nieuw fenomeen. Wat wel nieuw is, is dat er steeds meer sinkholes op de wereld voorkomen.

Sinkholes zijn gaten in de aardkorst, de gaten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Je hebt namelijk menselijke maar ook natuurlijke oorzaken. Sinkholes  kondigen zichzelf niet aan, maar verschijnen gewoon zo ineens.

De verschillende sinkholes zijn;

 

Traditionele sinkholes 

Die ontstaan door het instorten van mijngangen, en zijn geen tientallen meters diep. In Making of sinkholehet gebied van de Dode Zee zit veel zout in de grond. Dit zout kan oplossen waardoor de sinkholes kunnen ontstaan. Dat is een aparte vorm van het ontstaan van sinkholes.

 

Menselijke oorzaak.

Sinkholes door menselijke oorzaak.Sinkholes kunnen op natuurlijke wijze ontstaan maar er zijn ook sinkholes die door menselijke bezigheden ontstaan. Bijvoorbeeld in gebieden waar veel grondwater uit de aarde (aardlagen) is weggepompt, hier is een grotere kans op het ontstaan van sinkholes. Ook in mijngebieden is er een grotere kans, op het instorten van mijngangen wat dus samen kan gaan met een sinkhole.

 

De zon

Ook de zon heeft een zekere invloed op sinkholes. De zon bepaalt namelijk voor een groot gedeelte “het gedrag” van het magnetisch veld van de aarde. Dus de combinatie van menselijke bezigheden en de zonneactiviteit zou een verhoogde kans hebben op het ontstaan van sinkholes.Dat heeft op weer allerlei consequenties voor de aardlagen en continenten.

Wanneer het magnetische veld van de aarde erg zwak wordt, worden er sommige aardlagen vloeibaar, waardoor er sinkholes ontstaan.

Uitleg door middel van een voorbeeld van het zwak worden van een magnetisch veld;

Al het zichtbare om ons heen, bestaat uit allemaal verschillende frequenties en trillingen. Net als bijvoorbeeld, muziek.In de muziek zijn er 7 tonen in een octaaf, bij de 8e begint namelijk een nieuw octaaf.Wanneer wij het eindpunt naderen van een octaaf om over te gaan naar een nieuw octaaf, zien we dat het magnetische veld laag wordt. De toon het is alleen een andere toon maar wel dezelfde opbouw. De ‘structuur’ is eruit, het ritme moet weer opnieuw opgebouwd worden.

Het zwak worden van het aardmagnetische veld komt door een omkering van het aardmagnetische veld.Dit houdt in dat de magnetische polen van de aarde (Noord- en Zuidpool) omwisselen. Het magnetische veld rondom de aarde wordt op z’n plaats gehouden door de kern van de aarde. De kern is een soort ijzeren bol waarvan ‘het hart’ (het midden) vast is en de buitenste laag vloeibaar. Dat vloeibare ijzer in de kern, stroomt en hierdoor creëert het elektrische stromingen. Die elektrische stromingen creëren het magnetische veld. En zo af en toe keert het magnetische veld zich dus om.aardlagen

De magnetische noordpool verandert dan in de magnetische zuidpool en omgekeerd. Hoe weten we eigenlijk dat de magnetische polen zich omwisselen?

Dit is te danken aan al het verschillende sediment dat zich op de bodem van de oceaan bevindt. Ooit waren deze sedimenten vloeibaar: lava, dat afkomstig is uit de Mid-Atlantische Rug, dit is een plek waar twee continentale platen divergeren (uit elkaar bewegen). In het vloeibare gesteente zitten magnetische mineralen en deze nemen de richting van het aardmagnetisch veld aan. Wanneer de lava dan versteent (ook wel stolt), wordt die richting vast, en is dus voor eeuwig zo duidelijk in die steen. Door deze sedimenten die zich dus naar een bepaalde kant laten toe trekken, en dan verstenen, kunnen wij dus weten welke richting het aardmagnetisch veld op het moment dat de steen tot stand kwam (stolde/versteende), had. Door de verschillende stenen te bekijken en te dateren, kunnen onderzoekers de richting van het magnetisch veld op verschillende momenten in de geschiedenis van onze aarde achterhalen.